25 października 2011 r. grupa „Kreciki” podjęła wielkie wyzwanie „ robimy zdrowe kanapki”. Tego dnia dzieci zaprosiły do przedszkola swoich rodziców, aby tym razem mogli zamienić się w kucharzy i wspólnie zrobić kanapki. Jednak na początek dzieci miały przygotowaną niespodziankę. Zaprosiły rodziców do obejrzenia dwóch scenek „Mikroby” i „Chory Piotruś”. Występ bardzo się podobał.
W tym dniu dzieci przyniosły dużo różnych warzyw, ugotowane jajka i całe mnóstwo dobrych chęci.
Zajęcia kulinarne jesienią , to sama przyjemność! Świeże warzywa: sałata, rzodkiewki i ogórki to doskonałe produkty, które świetnie smakują i mają mnóstwo witamin. Zanim dzieci usiadły do pracy, ubrały się w fartuszki, założyły daszki na głowę. Wyglądali jak Mali Kucharze.
Po starannym umyciu rączek i przygotowaniu stanowisk pracy, wszyscy razem zabraliśmy się do „ ciężkiej” pracy. Pomysłów było wiele. Na kanapkach widniały kwiatki, samoloty, samochodziki, ryby, księżniczki i urocze buźki. Wyglądały one przepięknie. Na twarzach dzieci jak i rodziców było widać zadowolenie z wykonanej pracy.
Pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie! Ta maksyma sprawdziła się tu doskonale, gdyż dzieci podchodziły po dokładkę i zjadały swoją porcję z apetytem! Rodzice też chętnie spróbowali tak wytwornych kanapek.
/więcej zdjęć w fotogalerii/ HB & BMG